niedziela, 22 marca 2015

Resin outmeal cookies, czyli ciasteczka owsiane

 Przepis należy do mojej mamy, która przywiozła go kiedyś (dawno, dawno temu- jeszcze mnie wtedy nie było :P) ze swojej podróży do Ameryki. Moje wspomnienia z pieczeniem tych pyszności są dość feralne- kiedyś zapomniałam dodać do nich cukru, innym razem bakalii. Castka nadają się świetnie zarówno na ponure, ciemne popołudnia, jak i na ciepłe wiosenne poranki. Najlepiej smakują oczywiście z zimnym mlekiem lub ciepłą herbatką.

***
Do wykonania ciasteczek potrzebne będą:
2,5 szklanki* mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
cynamon
2,5 sklanki płatków owsianych
2 jajka
1 szklanka oleju lub zimnego rozpuszczonego masła
1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
2 szklanki połamanej gorzkiej czekolady (można użyć mlecznej- wtedy jednak lepiej jest zmniejszyć trochę ilość cukru)
2 szklanki rodzynek
1 szklanka mleka

W jednej misce mieszamy wszystkie ,,suche'' składniki (mąka, cukier, soda, sól, cynamon płatki owsiane, czekolada,rodzynki), w drugiej natomiast wszystkie płyny (jajka, masło, mleko). Następnie wszystko łączymy ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Masę wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Ciastka powinny być kładzione w dużych odstępach, ponieważ w czasie pieczenia ich rozmiary znacznie się powiększają. Pieczemy przez ok. 20 min.




*szklanka(,,cup'')- główna jednostka miary ilości składniku stosowana w amerykańskiej kuchni; jeden ,,cup'' to 250 ml.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie motywujące komentarze! Krytyka również mile widziana. ;) (byle bez wulgaryzmów)